Maltbrød med maltmel
Giver et brød
Maltbrød smager mange gange bedre end det lyder. Vi laver vores maltbrød i en gryde, da vi synes dette er den bedste måde, at få det helt rigtige lækre sprøde brød. Du kan lave også lave dette maltbrød på traditionel vis i ovn, men så skal du tilsætte lidt ekstra mel, så brødet ikke bliver fladt.
Ingredienser
- 1 dl kærnemælk
- 4 dl lunken vand
- 2 tsk. salt eller havsalt
- 2 spsk. bygmaltsirup
- ca. 10 gram gær
- 50 gram Økologisk Mørk Maltmel
- ca. 600 gram hvedemel
- 1 dl mysli med nødder (kan udelades)
FREMGANGSMÅDE
- Opløs gæren i vandet i en røreskål, og bland resten af de tørre ingredienser i.
- De tørre ingredienser røres godt sammen med gæren og derefter kommes de våde ingredienser i og røres også grundigt sammen. Bemærk at den lange hævetid erstatter æltning da dejen er tynd og klistret.
- Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå ved eller lidt under stuetemperatur i ca. 12 timer og op til 24 timer.
- Hæve tiden kan reduceres. Men 10 timer er nok et minimum, for at få et godt resultat.
- Nu har du to muligheder, den hurtige og den langsomme. Her får du den langsomme først.
Fremgangsmåde maltbrød langsom
- Hæld dejen ud på et bord med mel. Fold dejen et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden. Så formes dejen til en kugle. Drys lidt mel over kuglen.
- Dejen lægges derefter op i en skål, og der lægges et vådt viskestykke over skålen.
- Lad dejen hæve i yderligere to timer.
- En støbejernsgryde sættes ind i en 250 grader varm ovn (Almindelig stegegryde som tåler varme, kan også bruges).
- Gryden skal stå i ovnen i ca. 30 minutter for at blive gennemvarm, med låget ved siden af gryden.
- Efter 30 min. lægges dejen op i gryden. Sæt låg på gryden.
- Dejen bages nu 30 minutter. Efter 30 min. tages låget af, og temperaturen sænkes til 220 grader, og bages yderligere i ca. 12 – 15 minutter eller til brødet er gennembagt.
- Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
Fremgangsmåde maltbrød hurtigt
- En støbejernsgryde sættes ind i en 250 grader varm ovn (Almindelig stegegryde som tåler varme, kan også bruges).
- Gryden skal stå i ovnen i ca. 30 minutter for at blive gennemvarm, med låget ved siden af gryden.
- Drys lidt mel i bunden af den varme gryde og hæld dejen ned i gryden. Det skal syde lidt. Læg låget på gryden.
- Brødet bages nu 30 minutter under låg i gryden. Efter 30 min. tages låget af, og temperaturen sænkes til 220 grader, og bages yderligere i ca. 12 – 15 minutter eller til brødet er gennembagt og gyldent.
- Tag gryden ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
Tips
- Maltmel er Økologisk byg, der er spiret i 10-12 dage, tørret, ristet og derefter malet til mel.
- Maltsirup kan erstattes af mørkt øl, men så skal vand reduceres tilsvarende.