Sundhedsboller med kerner
Ca. 16 store boller
Min Bageopskrift bruger ikke fedtstof til disse sundhedsboller. Du kan i øvrigt også tilsætte de kerner og mel som du lige har i skabet.
Pointen i denne opskrift er, at bollerne gerne må være lidt grove, så maven har lidt at arbejde med. Bollerne i denne opskrift, vil være lidt grove i det, men alligevel lidt luftige.
Af Min madopskrift
Ingredienser Sundhedsboller med kerner:
- 50 gram gær
- 1 spsk. honning
- 1 ½ tsk. Salt
- 5 dl. vand
- 75 gram økologiske finvalsede havregryn
- 100 gram økologisk speltmel eller durummel
- 50 gram økologisk grahamsmel
- 350 gram økologisk hvedemel
- 100 gram økologiske græskarkerner
- 50 gram økologiske valnøddekerner
- Sammenpisket æg til pensling
Pynt:
- Hakkede nødder (Kan udelades)
Fremgangsmåde Sundhedsboller med kerner:
- Udrør gæren i lunken vand, og stil det til side indtil vandet bruser, så er gæren klar.
- Tilsæt honning, vand og olie.
- Rør resten af ingredienserne ind i dejen.
- Nu tilsættes salt og der røres i dejen som stadig er klistret. Rør godt igennem til dejen ikke er så klistret mere. Jo længere der røres, jo mere sammenhængende bliver dejen.
- Dejen sættes til at hæve ved stuetemperatur i ca. ½ time eller lidt længere.
- Nu laves bollerne som var det frikadeller. Tag en klat dej op i hånden og en spiseske i den anden. Dyp spiseske i vand og form alle bollerne og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Sæt bollerne til hævning med et fugtigt viskestykke over, i en time eller to. To er bedst.
- Tænd ovnen på 250 grader C. alm. Ovn.
- Pisk ægget og pensel nu bollerne.
- Hak nødder og kom dem på bollerne. (Kan udelades)
- Sæt bollerne i ovnen, og skru ned til ca. 180 grader, og bag bollerne i ca. 20 minutter eller til de færdige. Tag evt. en bolle ud af ovnen efter 15 min. Og skær den midtover. Bollen må ikke være klæg.
Prøv også grovboller med kerner
Tips til Sundhedsboller med kerner:
Der kan tilsættes reven gulerod, rosiner, hørfrø, solsikkekerner eller hvad man synes om.
Du kan lave dejen dagen før, og så lade dejen hæve i køleskabet natten over. Fremgangsmåden er den samme. Boller skal stadig hæve tildækket i ca. to timer.