Dejlige juleboller
Af Min Madopskrift
Det bedste ved julen er, at maden er helt speciel og det er noget man kan huske tilbage på. Det er det også med disse dejlige juleboller som smager af kanel, kardemomme og ikke mindst nelliker.
Juleboller skal nydes lune og med koldt smør som de er. Men du kan selvfølgelig også komme ost eller syltetøj ovenpå. Du kan nøjes med at drysse sukker eller valnødder over bollerne, hvis det skal gå lidt hurtigere.
Ingredienser juleboller
- 450 gram mel
- 4 dl kærnemælk
- 100 gram lurpak smør
- 1 æg, til dej
- 1 æg til pensling
- 75 gram nødder, finthakket
- 1 dl honning
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. kanel
- 3 nelliker
- 1 tsk. kardemomme
- 25 gram gær
Pynt
- Skal og saft og økologisk appelsin
- Perlesukker
- Nødder og nødder
Fremgangsmåde
- Kom mælken i en stor skål, lad den få stuetemperatur og rør gæren ud.
- Smørret varmes og gøres blød en gryde uden at den smelter.
- Smørret kommes i skålen og røres ud.
- Riv eller knus nelliker i en morter og kom det i skålen.
- Tilsæt resten af ingredienser og rør og ælt dejen indtil den har en god konsistens til den bløde og lidt klistrede side.
- Er dejen for klistret tilsættes lidt ekstra mel. Er den for tør, tilsættes ekstra væde.
- Dejen hæver i skålen under et fugtigt klæde en times tid.
- Kom bagepapir på en bageplade og form bollerne.
- Pisk ægget, tilsæt lidt appelsinsaft og pensle bollerne.
- Riv den orange skal fra appelsin ned i en tallerken med perlesukker og rør det sammen og drys det over boller eller rul boller i sukkeret.
- Hak nødder og drys det over boller.
- Pres appelsinsaft ud over boller.
- Kom et fugtigt klæde over bollerne og lad dem hæve i ca. 45 min.
- Bag juleboller midt i en 200 grader varm ovn i ca. 12 – 15 minutter eller indtil boller har fået lidt farve.
- Sættes til afkøling inden servering.
Prøv også juleboller med kanel
Tips
- Du kan også lave boller som surdej, hvis du ønsker endnu mere smag. Så bruger du kun ca. 10 gram gær, laver en MEGET tynd dej og dejen står så i ca. 12 timer under et fugtigt klæde.